Przygotujemy dla Ciebie wniosek oraz rozliczymy dotację

Program CZYSTE POWIETRZE realizowany jest przez Wojewódzkie Fundusze Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej i umożliwia uzyskanie nawet do 37 000 zł bezzwrotnego dofinansowania do niżej wymienionych inwestycji w jednorodzinnych budynkach mieszkalnych.

Dofinansowanie można otrzymać na wymianę starego pieca (węglowego, na miał, pellet, drewno) na nowe źródło takie jak:

• kocioł na ekogroszek (dofinansowanie możliwe tylko w przypadku złożenia wniosku oraz zakupu i montażu pieca do 31.12.2021 r.)
  • kocioł gazowy kondensacyjny
  • kotłownia gazowa (wraz z wykonaniem przyłącza gazowego)
  • pompa ciepła gruntowe
  • pompa ciepła powietrze/woda, powietrze/powietrze
  • pompa ciepła powietrze/woda o podwyższonej klasie energetycznej
  • pompa ciepła powietrze/powietrze
  • kocioł na pellet drzewny
  • kocioł olejowy kondensacyjny
  • kocioł zgazowujący drewno
  • ogrzewanie elektryczne
  • podłączenie do sieci ciepłowniczej wraz z przyłączem.

Jednocześnie można wnioskować o dofinansowanie na:

• zakup i montaż nowej instalacji centralnego ogrzewania i ciepłej wody użytkowej, w tym zakup kolektorów lub pompy ciepła powietrze/powietrze do ogrzewania wody (klasa efektywności energetycznej minimum A),
  • ocieplenie budynku (dla budynków starszych niż z 31.12.2013 r.),
  • zakup i montaż okien, drzwi zewnętrznych, drzwi/bram garażowych (dla budynków starszych niż z 31.12.2013 r.),
  • zakup i montaż wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła (rekuperacja),
  • zakup i montaż instalacji fotowoltaicznej,
  • dokumentację projektową i ekspertyzy.

W niektórych województwach jest już lub będzie możliwe dofinansowanie do inwestycji realizowanych w zabudowie wielorodzinnej. Aby sprawdzić dostępność takiego dofinansowania prosimy o kontakt z nami.

Ważne! Możliwość finansowania inwestycji rozpoczętych oraz już zakończonych (w takim przypadku pomiędzy datą wystawienia faktury, a dniem złożenia wniosku nie może minąć więcej niż 6 miesięcy).

Dla osób, które są zainteresowane pozyskaniem dofinansowania w ramach programu Czyste Powietrze, oferujemy pomoc w zakresie kompleksowej obsługi wniosku. Usługa ta obejmuje: fachowe konsultacje, przygotowanie wniosku, pilotowanie jego oceny oraz rozliczenie wniosku. Zawieramy z Państwem umowę gwarantującą otrzymanie dotacji i wystawiamy fakturę za zrealizowaną usługę!

Konsultacje wstępne są darmowe! Określamy w nich czy dofinansowanie się Państwu należy, w jakiej maksymalnej wysokości i na jakie zakupy i prace można je przeznaczyć. Jeśli zdecyduje się Państwo na naszą usługę to dopiero wówczas podpisujemy umowę i przystępujemy do przygotowania wniosku.

W ramach usługi zakładamy również dla Państwa profil na Portalu Beneficjenta (jeśli nie zostało wcześniej założone) oraz za jego pośrednictwem przesyłamy wniosek do WFOŚiGW.

Wszystkie formalności załatwią Państwo u nas w biurze lub zdalnie za pośrednictwem kontaktu elektronicznego z nami.

Obsługujemy klientów z całej Polski.

Koszt kompleksowej usługi to 590 zł brutto, płatne po przygotowaniu wniosku i wysłaniu go przez nas drogą elektroniczną. W ramach wynagrodzenie i po jego zapłacie prowadzimy Państwa sprawę do samego rozliczenie.

Jesteśmy do Państwa dyspozycji na każdym etapie realizacji wniosku !!!

Osoby zainteresowane zapraszamy do:

• kontaktu telefonicznego pod nr 667 677 336 (poniedziałek – piątek, godz. 8.30-16.30)
  • kontaktu mailowego pod adresem: ekologia@fundacjasulechow.pl,
  • wizyty w naszym biurze w Sulechowie przy ul. Łukasiewicza 1A (wejście od strony Placu Ratuszowego)

Formularz kontaktowy