Pozarolnicza działalność gospodarcza

Kto może ubiegać się o wsparcie

Pomoc przyznaje się rolnikowi, małżonkowi rolnika lub domownikowi rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie, nieprzerwanie co najmniej od 12 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. Do ww. okresu 12 miesięcy wlicza się również podleganie ubezpieczeniu społecznemu z tytułu prowadzenia działalności rolniczej w innym państwie członkowskim Unii Europejskiej lub państwie członkowskim Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA).

Pomoc przyznaje się danemu podmiotowi tylko raz w wysokości przez niego wnioskowanej uzależnionej od liczby planowanych do utworzenia miejsc pracy, odpowiednio:

• 150 000 zł, jeżeli operacja przewiduje utworzenie co najmniej 1 miejsca pracy (np. samozatrudnienie);
  • 200 000 zł, jeżeli operacja przewiduje utworzenie co najmniej 2 miejsc pracy;
  • 250 000 zł, jeżeli operacja przewiduje utworzenie co najmniej 3 miejsc pracy.

Warunki uzyskania dofinansowania:

1. Gospodarstwo rolne, w którym pracuje wnioskodawca jest położone na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w miejscowości znajdującej się na terenie:

• gminy wiejskiej lub
  • gminy miejsko-wiejskiej, z wyłączeniem miast liczących powyżej 5 tysięcy mieszkańców, lub
  • gminy miejskiej, z wyłączeniem miejscowości liczących powyżej 5 tysięcy mieszkańców,

2.   Podleganie ubezpieczeniu KRUS w pełnym zakresie, nieprzerwanie co najmniej od 12 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy,

3.  Przyznanie do użytków rolnych wchodzących w skład gospodarstwa rolnego jednolitą płatność obszarową na podstawie przepisów o płatnościach w ramach systemów wsparcia bezpośredniego za rok poprzedzający rok złożenia wniosku o przyznanie pomocy lub za rok, w którym został złożony wniosek o przyznanie pomocy.

Zakres wsparcia

Zgodnie z przepisami rozporządzenia, wydatki powinny stanowić co najmniej 100% kwoty pomocy, w tym w inwestycje w środki trwałe o szacunkowej wartości równej co najmniej kwocie stanowiącej 70% kwoty pomocy. Biznesplan musi zapewniać zgodność szacunkowych wartości planowanych inwestycji w środki trwałe z cenami rynkowymi. Inwestycje objęte operacją powinny dotyczyć wyłącznie zakupu nowych maszyn, urządzeń, środków transportu oraz wyposażenia.

Wsparciu podlegają również operacje związane z budową, przebudową, remontem połączonym z modernizacją, wyposażeniem lub zagospodarowaniem nieruchomości. Miejsce położenia tej nieruchomości będzie znajdować się w miejscowości należącej do:

1. gminy wiejskiej lub
  2. gminy miejsko-wiejskiej, z wyłączeniem miast liczących powyżej 5 tysięcy mieszkańców, lub
  3. gminy miejskiej, z wyłączeniem miejscowości liczących powyżej 5 tysięcy mieszkańców.

I rata

premii

po spełnieniu przez beneficjenta, w terminie 9 miesięcy od dnia doręczenia decyzji o przyznaniu pomocy, warunków z zastrzeżeniem których została wydana ww. decyzja

II rata

premii

po realizacji biznesplanu

Oferta naszej firmy

Oferujemy Państwu usługę przygotowanie wniosku, biznesplanu i pozostałej niezbędnej dokumentacji. Przeprowadzimy Państwa przez całą procedurę, aż do rozliczenia dofinansowania. Koszt usługi to 4000 zł: I część wynagrodzenia w kwocie2000 zł brutto płatna po przygotowaniu i przekazaniu klientowi (lub złożeniu za niego) kompletnej dokumentacji oraz II część wynagrodzenia w kwocie 2000 zł płatna dopiero po przyznaniu dofinansowania przez ARiMR. W umowie gwarantujemy otrzymanie dotacji (w przypadku spełnienia przez wnioskodawcę wszystkich warunków formalnych).

Wstępne konsultacje są całkowicie bezpłatne!!!

Zapraszamy do naszego biura:

Łukasiewicza 1A, 66-100 Sulechów

lub do kontaktu telefonicznego pod nr tel. 667 677 336.