Premia na pozarolniczą działalność gospodarczą

Dofinansowanie (premia) z ARiMR na rozpoczęcie lub rozwój pozarolniczej działalności gospodarczej

Wysokość dofinansowania

Pomoc przyznaje się w wysokości uzależnionej od liczby planowanych do utworzenia miejsc pracy, i tak:

• 150 000 zł, jeżeli operacja przewiduje tylko samozatrudnienie i nie będzie utworzone dodatkowe stanowisko pracy,
  • 200 000 zł, jeżeli operacja przewiduje poza samozatrudnieniem utworzenie jednego miejsca prac,
  • 250 000 zł, jeżeli operacja przewiduje poza samozatrudnieniem utworzenie dwóch miejsc pracy.

Kto może ubiegać się o dofinansowanie ?

Dofinansowanie z ARiMR na rozpoczęcie działalności może otrzymać rolnik, małżonek rolnika lub domownik, który podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie, nieprzerwanie co najmniej od 12 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy.

Ponadto aby złożyć wniosek trzeba spełnić niżej wymienione warunki:

1. Gospodarstwo rolne, w którym pracuje wnioskodawca jest położone na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w miejscowości znajdującej się na terenie gminy wiejskiej lub gminy miejsko-wiejskiej, z wyłączeniem miast liczących powyżej 5 tysięcy mieszkańców, lub gminy miejskiej, z wyłączeniem miejscowości liczących powyżej 5 tysięcy mieszkańców,
  2. Do użytków rolnych wchodzących w skład gospodarstwa rolnego przyznana została jednolita płatność obszarowa za rok poprzedzający rok złożenia wniosku o przyznanie pomocy lub za rok, w którym został złożony wniosek o przyznanie pomocy.

Na co można przeznaczyć premię ?

Dofinansowanie można przeznaczyć na inwestycje w środki trwałe i wydatki takie powinny stanowić co najmniej 70% kwoty pomocy. Do wydatków tych zaliczamy: inwestycje budowlane, zakup maszyn, urządzeń, wyposażania i środków transportu bezpośrednio związanych z planowaną działalnością gospodarczą.

Biznesplan musi zapewniać zgodność szacunkowych wartości planowanych inwestycji w środki trwałe z cenami rynkowymi. Inwestycje objęte operacją powinny dotyczyć wyłącznie zakupu nowych maszyn, urządzeń, środków transportu oraz wyposażenia. Operacje związane z budową, przebudową, remontem połączonym z modernizacją, wyposażeniem lub zagospodarowaniem nieruchomości. Miejsce położenia tej nieruchomości będzie znajdować się w miejscowości należącej do gminy wiejskiej lub gminy miejsko-wiejskiej, z wyłączeniem miast liczących powyżej 5 tysięcy mieszkańców, lub gminy miejskiej, z wyłączeniem miejscowości liczących powyżej 5 tysięcy mieszkańców.

Jak wypłacana jest premia ?

Premia wypłacana jest w dwóch ratach, i tak:
  • I rata – w wysokości 80% premii, wypłacana z góry, po spełnieniu przez beneficjenta warunków wydania decyzja. Termin złożenia wniosku i płatność I raty to 9 miesięcy od dnia doręczenia decyzji o przyznaniu pomocy,
  • II rata – w wysokości 20% premii – po realizacji biznesplanu.

Szczegółowy wykaz działalności pozarolniczych, w zakresie których może być przyznana pomoc (kliknij w ikonkę)

Oferta naszej firmy

Fundacja nasza profesjonalnie zajmuje się pozyskiwaniem funduszy unijnych i krajowych, w tym dofinansowań z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

Oferujemy Państwu pomoc w przygotowaniu wniosku, przygotowaniu biznesplanu, pozostałej dokumentacji oraz rozliczenia dofinansowania.

Przeprowadzimy Państwa przez całą procedurę, aż do rozliczenia dofinansowania.

Konsultacje wstępne są całkowicie bezpłatne. Dopiero po analizie możliwości uzyskania dotacji, zawieramy z Państwem umowę, w której gwarantujemy otrzymanie premii (w przypadku spełnienie przez wnioskodawcę wszystkich warunków formalnych).

Zapraszamy do kontaktu:

• pod nr tel. 726 230 778
  • mailowego pod adres: dotacje@fundacjasulechow.pl
  • bezpośrednio z naszym specjalistą w biurze fundacji: ul. Łukasiewicza 1A, 66-100 Sulechów

ETAPY REALIZACJI USŁUGI UZYSKANIA DOFINANSOWANIA

• BEZPŁATNE KONSULTACJE

Analiza możliwości uzyskania dofinansowania

• PODPISANIE UMOWY

Gwarancja uzyskania dofinansowania

• PRZYGOTOWANIE DOKUMENTACJI

Wniosek, biznesplan, załączniki

• ROZLICZENIE DOFINANSOWANIA