Pożyczka na start

Pożyczka rozpoczęcie działalności gospodarczej

Przykładem może być projekt realizowany przez Bank Gospodarstwa Krajowego pn. Wsparcie rynku pracy przez Fundusz Funduszy województwa lubuskiego.  W ramach tego projektu udostępnione zostały środki w ramach zwrotnych instrumentów finansowych, tj. pożyczek z przeznaczeniem na rozpoczęcie działalności gospodarczej w woj. lubuskim w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego – Lubuskie 2020.

Informacje dotyczące przykładowej pożyczki (Mikropożyczka na rozpoczęcie działalności gospodarczej):

• Maksymalna kwota pożyczki: 20-krotność wysokości przeciętnego wynagrodzenia w poprzednim kwartale. Na dzień 01.09.2020 r. wynosi 100.489,60 zł,
  • Okres karencji do 12 miesięcy,
  • Grupa docelowa: osoby pozostające bez zatrudnienia, w tym bezrobotni lub bierni zawodowo, w wieku od 30 roku życia zamierzające rozpocząć prowadzenie działalności gospodarczej,
  • Oprocentowanie: 0,1 stopy redyskonta weksli NBP,
  • Brak innych opłat i prowizji,
  • Okres spłaty do 84 miesięcy,
  • Zabezpieczenie pożyczki może stanowić m.in.: weksel in blanco wraz z deklaracją wekslową, poręczenie osób trzecich, hipoteka, zastaw rejestrowy, blokada środków na rachunku bankowym, poręczenie Funduszu Poręczeń Kredytowych oraz inne zaakceptowane przez PFP.

(aktualizacja na dzień 09.10.2020 r.)