Pożyczka na rozwój firmy

Pożyczka Inwestycyjna

Pożyczki udzielane są np. ze środków pochodzących z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Wielkopolskiego na lata 2014-2020 udostępnionych w ramach projektu „Wzmocnienie konkurencyjności przedsiębiorstw sektora MŚP w Wielkopolsce, poprzez wsparcie ich aktywności inwestycyjnej za pośrednictwem instrumentów finansowych WRPO 2014+”.

Informacje dotyczące przykładowej pożyczki (Mała Pożyczka Inwestycyjna):

• Kwota pożyczki: do 500 000,00 zł(w tym pożyczki do 100 tys. zł tylko dla mikro i małych przedsiębiorstw),
  • Okres karencji: do 6 miesięcy,
  • Grupa docelowa: mikro-, małe i średnie przedsiębiorstwa,
  • Oprocentowanie: od 0,29% na warunkach pomocy de minimis – dla mikroprzedsiębiorstw, start-upów (tj. firm działających na rynku do 24 miesięcy), przedsięwzięć realizowanych w ramach inteligentnych specjalizacji oraz wiejskich obszarów funkcjonalnych oraz od 0,89% dla pozostałych małych i średnich przedsiębiorstw,
  • Brak innych opłat i prowizji,
  • Okres spłaty: do 84 miesięcy.

Celem projektu jest finansowanie przedsięwzięć, realizowanych na terenie województwa wielkopolskiego, mających na celu rozwój bądź wzmocnienie potencjału gospodarczego Ostatecznych Odbiorców, zwiększenie lub umocnienie ich pozycji na rynku lub podniesienie ich konkurencyjności m.in. poprzez:

• tworzenie nowych przedsiębiorstw, dostarczanie kapitału początkowego lub kapitału na rozruch,
  • rozszerzanie działalności,
  • wzmocnienie podstawowej działalności przedsiębiorstwa,
  • realizację nowych projektów,
  • przechodzenie przez przedsiębiorstwa na nowe rynki lub na nowe rozwiązania,
  • w szczególności w ramach inwestycji związanych z wdrażaniem nowych rozwiązań produkcyjnych i technologicznych, wprowadzaniem nowych i ulepszonych produktów
    i usług lub zakupem maszyn.

Zabezpieczenie pożyczki może stanowić m.in.: weksel in blanco wraz z deklaracją wekslową, poręczenie osób trzecich, hipoteka, zastaw rejestrowy, blokada środków na rachunku bankowym, poręczenie Funduszu Poręczeń Kredytowych.

(aktualizacja na dzień 09.10.2020 r.)

Fundacja Inicjatyw “Jestem Przedsiębiorczy”